Informatie

Hoe werkt een auto huren bij Elektrip?

LochemEnergie/Elektrip staat voor het stimuleren van het elektrisch rijden en het deelautoconcept. Met elektrische deelauto's van Elektrip ben je op elk gewenst moment mobiel, bespaar je geld en ben je goed bezig voor het milieu. Voor het reserveren van een elektrische deelauto gebruiken we een handige app, voor 2 auto's in Lochem en 1 in Almen. Binnenkort gaat er een aantal deelauto's toegevoegd worden aan het deelplatform van LochemEnergie/Elektrip. Kijk hier voor wat je moet doen als je gebruik wilt gaan maken van onze deelauto's >>>

Proefrit

Het rijden in een elektrische auto is anders dan het rijden in een benzineauto. Zo hoef je niet te schakelen en het rijden is nagenoeg geluidsloos.

Graag nodigen wij je uit voor een proefrit en kennismaking met de elektrische deelauto in Lochem, op de locatie van je voorkeur. We kunnen je dan ook alles vertellen over het gebruiken van een deelauto.

Ik wil graag een proefrit

 

Video introductie rijden met een elektrische auto van Elektrip

Reserveren/Annuleren

Reserveren

Een Elektrip-auto reserveer je via de app op je smartphone. Je kiest een auto op een voor jou geschikte plek. Je ziet direct of hij beschikbaar is, en wat de accustand is. Je kunt kiezen voor 'Direct gebruiken' of 'Reserveren'. Reserveren kan voor 3 maanden vooruit.

Kijk voor meer informatie bij Reserveren deelauto

Verlengen / inkorten / annuleren

In de app kan je altijd je reservering wijzigen of annuleren. Kijk voor de regels daarvoor bij Annuleren/wijzigen

Ophalen

Auto's gereserveerd via de app

Op de gereserveerde datum en tijd staat de auto voor je klaar op de door jouw gekozen locatie. Dat is ook zichtbaar in de app. Je kan daar ook zien hoe vol de accu is (meestal 100%). Als dat niet voldoende is voor jouw trip, moet je tussendoor laden.

Voor de auto's die nog niet werken via de app

Via de mail krijg je de locatie bevestigd, en de code van het sleutelkastje.  

Rijden en rijbereik

In een elektrische auto hoef je niet te schakelen bij het rijden en de auto rijdt vaak geluidloos. Het grootste verschil is het rijbereik. Met een elektrische auto kan een minder grote afstand worden gereden.Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de accu in de elektrische auto, is zuinig rijden belangrijk. Hierbij vier tips:

Tip 1. Houd de auto zoveel mogelijk rollend! Door ruim afstand te houden met je voorganger, is remmen vaak niet nodig; het loslaten van het gaspedaal is dan al voldoende.

Tip 2. Ga zuinig om met airco en verwarming! Zij vragen veel van de accu. Breng de auto tijdens het laden alvast op temperatuur, zodat je niet onnodig veel stroom hoeft te gebruiken bij het wegrijden.

Tip 3. Rij niet te hard! Het verschil in reistijd is maar klein wanneer je 100 of 130 km/uur rijdt, maar voor het gebruik van je accu scheelt dit al gauw 15% van de gebruiksduur.

Tip 4. Gebruik zoveel mogelijk de cruise-control van de auto! Ook in de bebouwde kom. Zo ben je je altijd bewust van je snelheid, maar rij je ook gecontroleerd. Hoe gecontroleerder de rit, hoe groter het rijbereik.
PS. de Smart4Two heeft geen cruise-control! De andere auto's allemaal wel.

Rijbereik, voorkom verassingen!

Houd bij de keuze van de auto rekening met het bereik van de auto.
Wil je niet voor verassingen komen te staan, vul dan uw bestemming in op www.oplaadpalen.nl. Deze site toont alle oplaadpalen langs je geplande route. Ook kan het handig zijn, om van tevoren te kijken waar snellaadstations zijn, bijvoorbeeld van Fastned. 

Opladen

Natuurlijk kan het ook zijn dat je de auto tussendoor moet opladen. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het opladen. Dit kan aan huis, bij de plaatselijke openbare oplaadpalen of bij snellaadstations (vaak langs de snelweg). De laadsnelheden van deze laders verschillen sterk. Hieronder worden alle verschillende aspecten toegelicht.

Thuis opladen

Thuis kun je de elektrische auto direct aan het stopcontact opladen. De adapter voor de auto vind je in de achterbak. Deze kabel is zo beveiligd dat het opladen met maximaal 2.3 kWh gaat. Dit betekent dat het opladen van de auto, afhankelijk van de grootte van de accu, 6-10 uur duurt. Je betaalt hiervoor de energieprijs die betaald is in het contract met je energieleverancier.

Onderweg of op bestemming opladen

De auto’s kunnen ook worden opgeladen bij een oplaadpunt. In Nederland zijn nu zo’n 9000 oplaadpunten aanwezig. Het verschilt per oplaadpunt en per auto met hoeveel kWh de auto kan worden opgeladen. De gemiddelde laadduur bij een laadpunt is zo’n 4 uur, maar er zijn ook snellaadpalen (voornamelijk langs de snelweg) die de auto al binnen driekwartier volledig opgeladen hebben. De kosten voor het opladen zijn ook afhankelijk van de locatie, de snelheid van de laadpaal en de exploitant die de paal beheert. Voor het opladen bij een openbaar oplaadpunt heb je een laadpas nodig.

Belangrijk: Laadpassen

De auto's van het auto-deelpatform hebben een auto-gebonden laadpas. Deze bevindt zich achter de zonneklep van de bestuurder, of in de middenconsole.  Voor aan- en afkoppelen op de standplaats, én voor tussendoor laden, maak je gebruik van deze pas. Deze pas moet altijd in de auto blijven.

Voor de auto's die niet aangesloten zijn op het platform heb je - bij tussentijds laden - een eigen laadpas nodig. Die kan je verkrijgen bij bijvoorbeeld de ANWB of bij NewMotion. Deze pas maakt een verbinding met je eigen bankrekening. De laadpas van Elektrip die zich in de auto bevindt, is om de auto aan- en af te koppelen van de laadpaal op de standplaats.

Aan- en afkoppelen aan laadpunt

Hoe je de elektrische auto moet opladen en moet aansluiten aan een laadpaal verschilt per auto. De meeste oplaadkabels, die te vinden zijn in de achterbak van de auto, kunnen maar op één manier in de oplaadpaal en ook maar op één manier in de auto.

Voor het aansluiten moet je de volgende stappen aanhouden:

 • Parkeer de auto in de buurt van de elektrische laadpaal
 • Koppel de laadkabel aan de laadpaal en auto.
 • De lichtjes op de paal geven aan of de paal beschikbaar is (groen) of in storing is (rood). In het geval van storing kunt u contact opnemen met het telefoonnummer op de laadpaal
 • Houd de laadpas voor de laadpal tot u een piep hoort.
 • De lampjes bij de aansluiting van de auto kleuren nu blauw. Controleer of de auto aan het opladen is op de laadpaal en op het dashboard van de auto.

Na het laden kun je met de volgende stappen de auto weer ontkoppelen:

 • Ontgrendel de laadpaal met de laadpas
 • Druk twee keer op de opener van de auto bij Smartfortwo.
  Druk op ontgrendelknopje links van stuur in de Renault Zoe.
 • Haal de laadkabel uit de auto
 • Haal nu ook de laadkabel uit de laadpaal

Waar staan laadpalen?

Er bestaan vele websites die aangeven waar alle oplaadpalen staan, elk met net iets andere functies. Op www.oplaadpalen.nl vind je een actueel overzicht van alle Nederlandse laadpalen. Je ziet de dichtstbijzijnde laadpaal in de buurt. Bovendien is het mogelijk om je route te plannen en kijken waar je onderweg de auto het beste kunt opladen. Ook kun je het type voertuig instellen waarvoor je een laadpunt zoekt. Oplaadpalen.nl laat zien of een laadpaal in gebruik is. Verder wordt op de website uitgelegd hoe je deze informatie kunt gebruiken op een smartphone of navigatiesysteem.

Voor oplaadpalen.nl in onze regio >>> Als je een grotere afstand af wilt leggen, is het handig te kijken voor snelladen op Fastned >>>

Pechprotocol

In het handschoenenvakje van de auto ligt een pechprotocol. Daar staan onder andere veel voorkomende problemen op bij laadpalen en hoe je daar mee om kunt gaan.

Opladen, loskoppelen en aankoppelen laadpaal

Pechprotocol

Mocht er iets mis gaan tijdens de rit, dan vind je een pechprotocol in het handschoenevakje van de auto. Daar staan de belangrijke telefoonnummers op.

NOOIT SLEPEN. Belangrijk om te weten is dat in geval van pech, u de auto in geen geval mag laten slepen. Dit brengt direct schade aan, aan de accu en kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen.

WEL DUWEN. Met de auto in de P-stand (Parkeren) kan de auto gemakkelijk geduwd worden, bijvoorbeeld naar een laadstation.

Veelgestelde vragen