Opladen

Natuurlijk kan het ook zijn dat u de auto tussendoor moet opladen. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het opladen. Dit kan aan huis, maar ook bij de plaatselijke openbare oplaadpalen en op veel verschillende snelheden die per auto verschillen. Hieronder worden alle verschillende aspecten toegelicht.

Thuis opladen

Thuis kunt u de elektrische auto direct aan het stopcontact opladen. De adapter voor de auto vind u in de achterbak. Deze kabel is zo beveiligd dat het opladen met maximaal 2.3 kWh gaat. Dit betekend dat het opladen van de auto, afhankelijk van de grootte van de accu 6-10 uur duurt. U betaalt hiervoor de energieprijs die betaald is in het contract met uw energieleverancier.

Onderweg of op bestemming opladen

De auto’s kunnen ook worden opgeladen bij een oplaadpunt. In Nederlands zijn nu zo’n 9000 oplaadpunten aanwezig. Het verschilt per oplaadpunt en per auto met hoeveel kWh de auto kan worden opgeladen. De gemiddelde laadduur bij een laadpunt is zo’n 4 uur, maar er zijn ook snellaadpalen (voornamelijk langs de snelweg) die de auto al binnen driekwartier volledig opgeladen hebben. De kosten voor het opladen zijn ook afhankelijk van de locatie en de snelheid van de laadpaal. Voor het opladen bij een openbaar oplaadpunt heeft u een laadpas nodig.

Voor het laden onderweg dient u uw eigen laadpas te gebruiken. Heeft u geen eigen laadpas, dan verstrekt Elektrip u - desgewenst - een gratis laadpas die uw eigendom wordt. Deze laadpas moet u zelf activeren vóórdat u de autogebruik. Maakt u onderweg gebruik van de pas die uw eigendom is geworden, dan rekent de leverancier de kosten van het opladen rechtstreeks met u af.

Daarnaast is er in de auto een auto-gebonden laadpas aanwezig op naam van Elektrip. Deze pas is bedoeld voor het opladen van de accu ná het inleveren van de auto. Indien u onderweg gebruik maakt van de auto-gebonden laadpas van Elektrip, dan vindt de afrekening via Elektrip plaats. In dat geval brengt Elektrip u behalve de werkelijke laadkosten tevens € 7,50 administratiekosten in rekening.

Hoe u de elektrische auto moet opladen en moet aansluiten aan een laadpaal verschilt per auto. De meeste oplaadkabels, die te vinden zijn in de achterbak van de auto, kunnen maar op één manier in de oplaadpaal en ook maar op één manier in de auto.

Voor het aansluiten moet u de volgende stappen aanhouden:

  • Parkeer de auto in de buurt van de elektrische laadpaal
  • Koppel de laadkabel aan de laadpaal en auto.
  • De lichtjes op de paal geven aan of de paal beschikbaar is (groen) of in storing is (rood). In het geval van storing kunt u contact opnemen met het telefoonnummer op de laadpaal
  • Houd de laadpas voor de laadpal tot u een piep hoort.
  • De lampjes bij de aansluiting van de auto kleuren nu blauw. Controleer of de auto aan het opladen is op de laadpaal

Na het laden kunt u met de volgende stappen de auto weer ontkoppelen:

  • Ontgrendel de laadpaal met de laadpas
  • Druk twee keer op de opener van de auto
  • Haal de laadkabel uit de auto
  • Haal nu ook de laadkabel uit de laadpaal

Waar staan laadpalen?

Er bestaan vele websites die aangeven waar alle oplaadpalen staan, elk met net iets andere functies. Op www.oplaadpalen.nl vindt u een actueel overzicht van alle Nederlandse laadpalen. U ziet de dichtstbijzijnde laadpaal  in de buurt. Bovendien is het mogelijk om uw route te plannen en kijken waar u onderweg de auto het beste kunt opladen. Ook kunt u het type voertuig instellen waarvoor u een laadpunt zoekt. Oplaadpalen.nl laat zien of een laadpaal in gebruik is. Verder wordt op de website uitgelegd hoe u deze informatie kunt gebruiken op een smartphone of navigatiesysteem.

[[[https://www.oplaadpalen.nl/widget/500/500/Mf77f1fffff000000fff/52.06603/... width=500px height=500px scrolling=no]]]

Opladen, loskoppelen en aankoppelen laadpaal