Opladen

Natuurlijk kan het ook zijn dat je de auto tussendoor moet opladen. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het opladen. Dit kan aan huis, bij de plaatselijke openbare oplaadpalen of bij snellaadstations (vaak langs de snelweg). De laadsnelheden van deze laders verschillen sterk. Hieronder worden alle verschillende aspecten toegelicht.

Thuis opladen

Thuis kun je de elektrische auto direct aan het stopcontact opladen. De adapter voor de auto vind je in de achterbak. Deze kabel is zo beveiligd dat het opladen met maximaal 2.3 kWh gaat. Dit betekent dat het opladen van de auto, afhankelijk van de grootte van de accu, 6-10 uur duurt. Je betaalt hiervoor de energieprijs die betaald is in het contract met je energieleverancier.

Onderweg of op bestemming opladen

De auto’s kunnen ook worden opgeladen bij een oplaadpunt. In Nederland zijn nu zo’n 9000 oplaadpunten aanwezig. Het verschilt per oplaadpunt en per auto met hoeveel kWh de auto kan worden opgeladen. De gemiddelde laadduur bij een laadpunt is zo’n 4 uur, maar er zijn ook snellaadpalen (voornamelijk langs de snelweg) die de auto al binnen driekwartier volledig opgeladen hebben. De kosten voor het opladen zijn ook afhankelijk van de locatie, de snelheid van de laadpaal en de exploitant die de paal beheert. Voor het opladen bij een openbaar oplaadpunt heb je een laadpas nodig.

Belangrijk: Laadpassen

De auto's van het auto-deelpatform hebben een auto-gebonden laadpas. Deze bevindt zich achter de zonneklep van de bestuurder, of in de middenconsole.  Voor aan- en afkoppelen op de standplaats, én voor tussendoor laden, maak je gebruik van deze pas. Deze pas moet altijd in de auto blijven.

Voor de auto's die niet aangesloten zijn op het platform heb je - bij tussentijds laden - een eigen laadpas nodig. Die kan je verkrijgen bij bijvoorbeeld de ANWB of bij NewMotion. Deze pas maakt een verbinding met je eigen bankrekening. De laadpas van Elektrip die zich in de auto bevindt, is om de auto aan- en af te koppelen van de laadpaal op de standplaats.

Aan- en afkoppelen aan laadpunt

Hoe je de elektrische auto moet opladen en moet aansluiten aan een laadpaal verschilt per auto. De meeste oplaadkabels, die te vinden zijn in de achterbak van de auto, kunnen maar op één manier in de oplaadpaal en ook maar op één manier in de auto.

Voor het aansluiten moet je de volgende stappen aanhouden:

 • Parkeer de auto in de buurt van de elektrische laadpaal
 • Koppel de laadkabel aan de laadpaal en auto.
 • De lichtjes op de paal geven aan of de paal beschikbaar is (groen) of in storing is (rood). In het geval van storing kunt u contact opnemen met het telefoonnummer op de laadpaal
 • Houd de laadpas voor de laadpal tot u een piep hoort.
 • De lampjes bij de aansluiting van de auto kleuren nu blauw. Controleer of de auto aan het opladen is op de laadpaal en op het dashboard van de auto.

Na het laden kun je met de volgende stappen de auto weer ontkoppelen:

 • Ontgrendel de laadpaal met de laadpas
 • Druk twee keer op de opener van de auto bij Smartfortwo.
  Druk op ontgrendelknopje links van stuur in de Renault Zoe.
 • Haal de laadkabel uit de auto
 • Haal nu ook de laadkabel uit de laadpaal

Waar staan laadpalen?

Er bestaan vele websites die aangeven waar alle oplaadpalen staan, elk met net iets andere functies. Op www.oplaadpalen.nl vind je een actueel overzicht van alle Nederlandse laadpalen. Je ziet de dichtstbijzijnde laadpaal in de buurt. Bovendien is het mogelijk om je route te plannen en kijken waar je onderweg de auto het beste kunt opladen. Ook kun je het type voertuig instellen waarvoor je een laadpunt zoekt. Oplaadpalen.nl laat zien of een laadpaal in gebruik is. Verder wordt op de website uitgelegd hoe je deze informatie kunt gebruiken op een smartphone of navigatiesysteem.

Voor oplaadpalen.nl in onze regio >>> Als je een grotere afstand af wilt leggen, is het handig te kijken voor snelladen op Fastned >>>

Pechprotocol

In het handschoenenvakje van de auto ligt een pechprotocol. Daar staan onder andere veel voorkomende problemen op bij laadpalen en hoe je daar mee om kunt gaan.

Opladen, loskoppelen en aankoppelen laadpaal